“Welke plek heeft de ander in jouw leven? Klopt die plek?”

Sociaal Panorama

Om je sociale leven te verbeteren

Sociaal Panorama is een manier om je sociale leven in kaart te brengen en te verbeteren. Het is een methode die ontwikkeld is door de Nederlandse sociaal psycholoog Lucas Derks. De methode gaat er vanuit dat mensen hun sociale wereld onbewust zien als een soort landschap; een panorama. Elke persoon in je leven krijgt een bepaalde plek in dit denkbeeldige landschap.

Het soort contact dat je met iemand hebt, bepaalt iemands positie in jouw sociaal panorama. Niet alleen de positie maar ook de grootte en de helderheid van het innerlijke beeld van de ander speelt hierin een rol. Zo zal een geliefde in je sociaal panorama meestal dichtbij je staan en helder zijn weergegeven. Iemand waar je bang voor bent zie je onbewust misschien als heel groot. Mensen zijn zich meestal niet bewust van hun sociaal panorama. Je beschouwt het soort contact dat je met iemand hebt als vanzelfsprekend, bijvoorbeeld omdat ‘hij of zij nu eenmaal zo is’. In werkelijkheid wordt je  relatie met de ander bepaald door de plek die hij of zij in jouw sociale landschap inneemt.

Je sociale panorama bepaalt je sociale leven

Mensen hebben meerdere sociale panorama’s in hun hoofd, eentje voor elke groep mensen waar ze bij horen. Voorbeelden hiervan zijn gezin, werkkring en vriendenkring. Bovendien hebben ze naast hun huidige panorama ook nog panorama’s van vroeger opgeslagen, bijvoorbeeld van het gezin waarin ze zijn opgegroeid.

In je sociaal panorama heb je niet alleen een bepaalde plek voor anderen, maar ook voor jezelf. Deze plek bepaalt wie jij bent in de groep. Het zegt iets over je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Iemand met een positief zelfbeeld en veel zelfvertrouwen ziet zichzelf meestal dichtbij, groot en kleurrijk. Iemand met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen ziet zichzelf veraf, klein en kleurloos.

 

Voor wie is het geschikt?

Sociaal panorama is geschikt voor iedereen die op een of andere manier problemen heeft met andere mensen. Voorbeelden hiervan zijn: relatieproblemen, conflicten, gepest worden, angsten, sociale fobieën, problemen met ouders, kinderen, collega’s of baas, gevoelens van haat, jaloezie, schuld, wraak, onderdanigheid etc.

Hoe werkt het?

Het innerlijke sociaal panorama is meestal niet bewust maar kan wel bewust worden gemaakt. Het is vaak een hele eye-opener voor mensen als ze hun innerlijke sociale landschap ontdekken. Ben je je eenmaal bewust van je sociale panorama, dan kun je het ook veranderen. Zo  kun je je partner, vrienden, collega’s, ouders of kinderen de optimale plek geven in je sociale panorama en dus in je leven. Ook je zelfbeeld kun je op deze manier gemakkelijk verbeteren. Als therapeut help ik je natuurlijk hierbij.