Workshop Ericksoniaanse Hypnotherapie II

Het vakgebied

De Amerikaanse psychiater Milton Erickson wordt wel beschouwd als de grondlegger van de moderne hypnotherapie en als een van de succesvolste therapeuten van de vorige eeuw. Ericksoniaanse hypnotherapie verschilt wezenlijk van andere therapievormen. Door het waarnemen en gebruiken van subtiele non-verbale signalen wordt een rechtstreekse communicatie met het onbewuste tot stand gebracht. Met behulp van indirecte suggestie en artistieke vaagheid wordt het bewuste denken afgeleid en worden onbewuste verwerking en groei gestimuleerd. Alles wat de cliënt denkt, doet, voelt of gelooft wordt volledig geaccepteerd en gebruikt (geütiliseerd) om trance op te wekken of om therapeutische stappen te zetten. Het bewuste en onbewuste komen op één lijn, in de richting van het doel van de cliënt.

De toepassing

Het uitgebreide en complexe werk van Erickson is door de Amerikaanse hypnotherapeut Ernest Rossi samengebracht in een bijzondere techniek, die de kern van Erickson’s werk omsluit en die algemeen toepasbaar is. Ericksoniaanse hypnotherapie is een vak op zich, maar het is ook een mooie uitbreiding voor andere vormen van therapie, coaching of counseling. Het kan naadloos worden gecombineerd met methoden als CGT, EMDR, NLP, ACT,  Oplossingsgerichte therapie, haptotherapie, regressie  en diverse andere werkwijzen.

De workshop

Deze workshop is een vervolg op Ericksoniaanse Hypnotherapie I. U maakt kennis met nieuwe verbale en nonverbale principes en technieken. We gaan dieper in op tranceverschijnselen, hoe je die kunt waarnemen en gebruiken. Uw linguïstische repertoire wordt uitgebreid met verfijnde vormen van Miltontaal.  We gaan kijken naar diverse vormen van lichaamstaal, nonverbale metaforen en subtiele onbewuste signalen. Het principe van utilisatie, dat de grondslag vormt van het Ericksoniaanse gedachtegoed, wordt verder uitgebreid en verdiept.  Alle onderdelen van de workshop worden theoretisch verkend en dan eigen gemaakt in diverse speelse oefeningen. Uiteindelijk komt alles samen in een nieuwe variant van het proces van Rossi, die wordt gedemonstreerd en met elkaar wordt geoefend.

Dag 1

 • Samenvatting stof van de workshop Ericksoniaanse Hypnotherapie, deel I
 • Trance- inductie: fixatie, fascinatie en handlevitatie
 • Tranceverschijnselen herkennen en utiliseren
 • Uitbreiding taalpatronen: artistieke vaagheid, indirect suggestie,  implicaties en koppelingen.
 • Bindingen en dubbele bindingen: keuzemogelijkheden die allemaal de goede kant op werken
 • Utilisatie van woordgebruik, denkstijl  en overtuigingen van de cliënt

Dag 2

 • Catalepsie: verstijving van hand en arm als tranceverschijnsel
 • Lichaamstaal : non-verbale metaforen
 • Utilisatie van twijfel, scepsis, controle en weerstand
 • Uitbreiding linguïstiek: nadruk, pauzes, opzettelijke versprekingen en halve zinnen
 • Combineren met methoden als CGT, EMDR, NLP, EFT, ACT, haptotherapie etc.
 • Toepassing bij stress, angsten, fobieën, obsessies, psychosomatiek en diverse andere klachten.
 • Demonstratie en oefenen van het Rossi proces deel II

Het resultaat

Na het volgen van deze workshop kunt u:

 • cliënten op diverse natuurlijke manieren in trance te brengen, afgestemd op de stijl van het individu
 • tranceverschijnselen herkennen en utiliseren
 • het therapeutisch proces begeleiden met verfijnde ingebedde en artistiek-vage suggesties
 • twijfel, controle en weerstand  van de cliënt utiliseren voor trance inductie en therapie/coaching
 • Ericksoniaanse hypnotherapie combineren met uw vertrouwde methoden zoals CGT, EMDR, NLP, EFT, ACT, haptotherapie etc.
 • Ericksoniaanse hypnotherapie toepassen bij stress, angsten, fobieën, obsessies, psychosomatiek en diverse andere klachten

Praktische informatie

Data en locatie:

10 & 11 maart 2018, Hoofdstraat 78, Driebergen
12 & 13 mei 2018, Grote Hondstraat 44, Antwerpen

Tijd: 10.00-17.00 uur
Prijs: € 350,- inclusief lunch
Trainer: Jos van Boxtel
Erkenning: NBvH: 12 PE-punten
Taal: Nederlands

Over de trainer

Sinds 2004 werk ik als hypnotherapeut in eigen praktijk en als trainer NLP, Hypnotherapie en Integratieve Psychotherapie bij diverse instituten. Naast mijn algemene hypnotherapieopleiding volgde ik trainingen in Ericksoniaanse hypnose bij het MEG in Frankfurt en het BHRTS in Londen. Ik verdiepte me in het werk van Milton Erickson en zijn volgers van het eerste uur Ernest Rossi, Jeffrey Zeig en Stephen Brooks. Met de laatste werk ik samen, als trainer in zijn instituut en als co-auteur van enkele boeken die in 2018 gepubliceerd zullen worden. De Ericksoniaanse principes en technieken pas ik dagelijks toe in mijn eigen praktijk en ik geef ze met veel plezier door in workshops en trainingen.

Ervaringen van anderen

Binnen onze groep(en) zaten zowel complementair therapeuten als BIG-geregistreerde psychologen en deze twee beroepsgroepen wist Jos goed aan te spreken.

Je ontmoet af en toe van die ‘pareltjes’: mensen die zó uitblinken in wat ze doen, dat ze zowel worden bewonderd door patiënten als medetherapeuten. Jos is zo iemand.

Wat kun je verwachten als je een training van hem volgt? Vakkennis, passie, humor en plezier. En veel informatie die je direct kunt toepassen in je praktijk. Ik heb een aantal cursussen ‘Hypnotherapie volgens Erickson’ bij hem gevolgd en ten diepste gevoeld hoe zijn aanpak effect sorteert. Zijn uitreikstukken zijn de moeite waard om af en toe doorheen te bladeren: elke keer herken je weer meer facetten van wat hij heeft verteld.

Jos gebruikt didactische hulpmiddelen op een prettige manier. Hij maakt duidelijke aantekeningen, luistert geconcentreerd naar zijn cursisten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Hij heeft het talent om snel veiligheid binnen de groep te creëren. Niet twijfelen. Als dit onderwerp je aanspreekt, krijg je met Jos meer dan wat je zoekt.

Brenda de Coninck
Integratief hypnotherapeut, NLP master

Vind hypnotherapie heel boeiend en verrijkend. Ga er zeker verder iets mee doen in therapie geven.

Workshop I:De Miltontaal, het vage om zo de aandacht te kunnen verleggen naar het onbewuste vind ik een heel boeiende methode. Ook het feit, gebruiken wat er is. Leren observeren en dit utiliseren. Workshop II: Hier zie je vooral welke verschillende methodes je kan gebruiken om mensen in trance te brengen. Ik zelf vind het utiliseren van de helpende handen heel verrijkend om zo de mensen in het onbewuste te brengen.

Astrid Beausaert
Psychotherapeut, coach